bärgare stenungsund

Utrustning som du hittar på en bärgningsbil

Utrustning som du hittar på en bärgningsbil

editorial

Utrustning du hittar på en bärgningsbil

När du tänker på en bärgningsbil tänker du förmodligen på sena haverier vid sidan av motorvägen och på att skjuta ett fordon av vägen. Men visste du att den utrustning som finns på en bärgningsbil faktiskt är ännu mer intressant? Från kraftiga vinschar till ett kransystem ombord som kan lyfta tonvis med en gång, är dessa lastbilar några av de häftigaste sätten för människor att transportera enorma mängder last på ett säkert sätt. I det här blogginlägget ska vi utforska varför det krävs så mycket kraftfull teknik för ett grundläggande jobb.

När en bärgningsbil kallas till platsen för en olycka eller ett haveri är det först och främst viktigt att föraren snabbt och effektivt kan säkra fordonet så att det kan föras i säkerhet. Detta kan vara allt från att fästa en vinschkabel på stötfångaren på en bil som har gått sönder och dra tillbaka den på vägen, till att koppla en tung dragkedja runt en hel lastbil som måste transporteras bort. Båda dessa uppgifter kräver specialiserad utrustning och teknik för att kunna utföras.

bärgare stenungsund

Den värdefulla vinschen

En vinsch är ryggraden i alla bärgningsbilar och är otroligt kraftfulla delar av tekniken. Den vanligaste typen som används på bogserbilar är en så kallad elektrisk vinsch som drivs av en motor. Vinschen kan programmeras så att den drar i olika hastigheter och på olika avstånd, beroende på vad situationen kräver. Detta gör det möjligt att flytta både små och stora fordon relativt enkelt. De flesta bärgare i Stenungsund använder denna utrustning regelbundet.

Tillsammans med en vinsch har många bärgningsbilar också ett inbyggt kransystem som gör det möjligt för förarna att lyfta upp stora föremål relativt enkelt. Med hjälp av en hydraulisk kran och ett remskivsystem kan föraren lyfta upp till tio ton samtidigt med bara en hand! Detta kan vara otroligt användbart vid transport av tunga föremål som båtar, containrar eller stora lastbilar.