Ge ditt hus ett nytt utseende med nya takpannor

De flesta tycker nog att ett rött tegeltak är vackrast och hör bäst ihop med vår svenska byggtradition. Men är de inte lite dyra, sköra och arbetsamma att lägga? Kanske vore betong bättre? Det kan vara svårt att veta vilka takpannor man ska välja. De flesta väljer att lägga tillbaka samma typ av takpannor som redan låg om det är dags att renovera taket. Andra väljer att ge huset ett nytt utseende med ett nytt material. Ett tak av svarta betongpannor kan till exempel ge huset ett modernare utseende.

 

Världens äldsta kända takmaterial

Det gamla takteglets historia började för över 3000 år sedan då egyptierna insåg att brända lerplattor gav ett bra skydd mot såväl sol som regn. Till Sverige kom teglet under 1100-talet och vingteglet, den vanligaste modellen idag, introducerades under 1600-talet. Takpannor av tegel är inte bara vackra utan har en relativt lång livslängd på åtminstone 80-90 år och blir vackrare med åren. Under 1800-talet kom ett alternativ till teglet. Betongpannan krävde ingen bränning, och formen lånades av tegelpannan. Nackdelen med takpannor av betong är åldringen. Cementen i pannorna bryts snabbare ner av UV-strålningen och den tidigare jämna ytan blir porig, samlar på sig smuts och ser sliten ut.

 

 

Vilka takpannor ska man välja?

Vilka takpannor man föredrar är en fråga om tycke och smak. Den svarta betongpannan är en storsäljare, billig i inköp och lätt att lägga. Betongpannan finns dessutom i flera olika färger och utföranden för att erbjuda ett tak som passar just ditt hus. Tegelpannan har en vackrare åldring och det är lätt att få tag i gamla traditionella pannor för att byta ut trasiga. Om man trots allt har beslutsångest kan det vara bra att vända sig till ett byggvaruhus för råd. På hemmatema.se finns det tips på saker att tänka på vid ett takbyte.

Comments are closed.