Tandreglering kan göras på många sätt

advertorial

Det är inte bara barn och ungdomar som kan ha tandställning. Det blir även allt populärare hos vuxna. Idag finns det också många olika slags tandställningar att välja mellan. Den klassiska, silverfärgade rälsen finns fortfarande kvar, men det finns även en osynlig tandställning, kallad invisalign, och många andra alternativ. De många valmöjligheterna, samt att det har blivit lättare att hitta en tandställning som även passar livsstilen och arbetet, har gjort att allt fler vuxna väljer att reglera tänderna. 

Den vanligare orsaken till att man sätter in en tandställning är bettfel. Det kan vara exempelvis under- eller överbett. Ett bettfel gör att tänderna inte möts som de ska när man tuggar och det kan i vissa fall vara svårt att bita ihop. Har man ett överbett kan tänderna skadas enklare om man exempelvis skulle ramla eller träffas av en boll eller slag när man sportar. Men det värsta är såklart om tänderna förstörs av bettet eller om det blir sår i tandköttet.  

 

image

 

Låt specialister inom tandreglering fixa dina tänder

Man kan också vilja ha tandställning för att man inte är nöjd med sitt leende. Man vill då ha en mer jämn och rak tandrad. I sådana fall behöver man ofta själv betala för behandlingen. Tandläkaren kan dock göra ett undantag till detta om hen anser att det finns psykologiska skäl att utföra en tandreglering. Som vuxen måste man dock alltid betala för det hela ur egen ficka, men man kan få ett visst avdrag genom högkostnadsskyddet.

I Sverige har man rätt att själv välja vilken tandläkare man vill gå till. Funderar man på att reglera sina tänder kan det vara bra att välja en tandläkare som är specialiserad på tandreglering och är utbildad inom de senaste teknikerna. Detta kan vara särskilt viktig för den som är vuxen, eftersom tandreglering då är mer komplicerad.