Satsa på en dubbel altandörr

En dubbel altandörr kan göra det mest mediokra hus både speciellt och vackert. Det blir lite som att öppna sista luckan i julkalendern och träda ut i något spännande. Särskilt bra blir det med dubbel altandörr i anslutning till en terrass eller uteplats. 

Varma sommardagar kan man låta pardörrarna stå vidöppna och gränsen mellan ute och inne suddas ut. Att välja en dubbel altandörr till sitt hus kan innebära en lite högre kostnad, men blir den ett lyft för både hus och boenden är det väl investerade pengar. 

Det går att få dubbel altandörr i flera olika material och utförande. Som exempelvis furuträ och trä kombinerat med aluminium. Väljer man en altandörr i trä som är klädd i aluminium på utsidan får man en nästintill underhållsfri altandörr. Något som kan vara bra eftersom altanen ofta har sol större delen av dagen. 

 

 

Altandörr med energiglas

För att inte värmen ska försvinna ut genom altandörrens stora glaspartier kan det vara bra att välja en dörr med energirutor och lågt u-värde. I vårt klimat behöver en dubbel altandörr vara försedd med två eller tre energiglas. 

Två glas ger optimalt ljusinsläpp samtidigt som det har en god isolerande förmåga. Väljer man däremot tre glas får man ett ännu bättre u-värde, men ett lite sämre ljusinsläpp. Hur många glas man väljer beror oftast på var någonstans i landet man bor och om det är ett fritidshus eller permanent boende. 

Utbudet av dubbla altandörrar är stort och det går att få en dörr i vilket mått som helst. Tycker man det är svårt att välja modell kan det hjälpa att titta på liknande hus i omgivningen men man kan även hitta inspiration på nätet. Är man ute efter en tidstypisk dubbel altandörr från när huset byggdes kan man även be stadsbyggnadskontoret om råd, eller fråga en tillverkare av altandörrar.