Olika typer av parkettgolv

Parkettgolvet har funnits i flera hundra år men förekom från början bara i mer välbemedlade hem och slott. Med tiden utvecklades tekniken och tillverkningen av parkettgolv standardiserades och i slutet av artonhundratalet började parkettgolv också läggas i vanliga stadsvåningar och så småningom även i medelklasshem. 

Gamla tiders parkettgolv tillverkades mestadels av hårda träslag av bästa kvalitet och många av dem var så tåliga och slitstarka att de än idag finns kvar och används.

Ett parkettgolv kan se ut på många olika sätt som stavparkett, mosaikparkett och industriparkett. Parkettstavarna går också att variera i storlek och kan läggas i fantasifulla mönster, även om den klassiska ekparketten i fiskbensmönster är vanligast förekommande. Det går även att variera i träslag och ytbehandling. Parkettgolvets stora variationsmöjlighet gör att golvtypen passar i både äldre och nyare, mer moderna fastigheter. 

 

Miljövänliga och hållbara golv

Det fina med parkettgolv är att de både är miljövänliga och hållbara, eftersom de också går att renovera och slipa om då de blir repiga. Ett vackert parkettgolv som passar till inredning och arkitektur höjer också värdet på fastigheten. 

Tycker man att det är svårt att välja rätt finns det golvföretag och golvläggare som kan hjälpa till och komma med förslag. Genom att vända sig till ett golvföretag med ett lite större utbud av olika parkettgolv, ökar också möjligheterna till att hitta det perfekta golvet. Ofta kan man också få låna hem några provbitar för att enklare kunna välja rätt. 

Det finns golvföretag som både säljer parkettgolv och sedan ser till att de kommer på plats och givetvis även ytbehandlar golvet. Att använda sig av ett företag som erbjuder en helhetslösning har flera fördelar. Många gånger blir det billigare, men det går även snabbare. Men slutresultatet brukar även bli bättre eftersom företaget verkligen bryr sig om hur de golv de säljer ser ut på plats.