Ljus – en livsviktig ingrediens

Varde ljus… var det visst någon som sa. Ljus är en essentiell del i människans liv (och för de flesta andra levande organismer) på många plan, både fysiologiskt och bildligt talat. Vi behöver ljus för att må bra. Flera av kroppens hormoner styrs av ljus och mörker. Skulle det bara vara mörker hela tiden skulle det inte bli rätt hormonell balans i kroppen. Det sägs exempelvis att nattarbetare har högre risk att drabbas av cancer, just för att de får för lite ljus. Det sägs också att solljus kan bota en depression, eller åtminstone lindra den. Att komma ut en stund varje dag och få luft och ljus, det är bästa medicinen.

 

Som en solstråle

Bildligt talat då? Jo, man säger ju ofta “han är ljuset i mitt liv” eller “hon är som en solstråle”. Allt som är glatt och lyckligt förknippas med ljuset. Det skvallrar om hur essentiellt ljuset är. Och det absolut bästa ljuset är det naturliga solljuset. Det betyder inte att det är nyttigt att ligga på en strand och steka sig för att bli så solbrun (eller solbränd) som möjligt. Nej, det betyder att det bästa är att vara utomhus i det naturliga dagsljuset, även om det är moln på himlen gör det människan gott. Ljus är en livsviktig ingrediens i livet.

 

 

Det näst bästa

I dagens samhälle är det få förunnat att få vara utomhus i solljuset varje dag. Såklart kan man förhoppningsvis gå ut en stund på rasterna, men man behöver ändå se till så att det är tillfredsställande ljus inomhus. Här får man ta det näst bästa alternativet efter solljus, nämligen lampor. Led-lampor kan vara ett mycket bra alternativ och de finns ju exempelvis som lysrör eller led list. Bland annat här kan man få hjälp med detta: https://www.publiclight.se/… och det vart ljus.

Leave a Comment