Har du rätt ansiktsmask?

Att det rådet brist på ansiktsmasker i dessa tider är inte direkt något hemlighet. Det är nästan förvånande vad fort det gick innan hyllorna gapade tomma, både i fysiska butiker och på nätet. Folk var verkligen snabba med att köpa på sig skydd inför det stundande virusutbrottet.
Ska vi gissa på att många har hittat till www.sephora.se när de har sökt efter ”ansiktsmask” på nätet. Dock handlar det ju i Sephoras fall om ansiktsmasker inom kategorin för skönhetsprodukter – något som man definitivt kan unna sig i dessa tider.

Nåja, inget ont som inte för något gott med sig. Att det visade sig att det inte är taktiskt att förlägga en stor del av världens produktion i ett land… speciellt inte när landet i fråga blev källan till en pandemi… ja det är en lärdom som vi tar med oss in i framtiden.

Även om vi bara är mitt i urbrottet av SARS-CoV-2 så har vi redan lärt oss en massa saker med. Och samhället har blivit lite varmare också. För när det visar sig att vi måste ta hand om varandra för att vi ska klara oss så kommer initiativen. Det är värmande att se att folk erbjuder de äldre i sitt trapphus hjälp med att handla – så att dessa riskgrupper slipper utsätta sig för smittan.

På så sätt behövs det kanske sådana här händelser för att väcka liv i civilsamhället igen. För när fara nalkas så har vi människor som sagt ens förmåga att komma samman och se till att våra svagaste inte glöms bort.

Kanske kommer vi därför i spåren av detta utbrott att se ett samhälle där människorna har kommit närmare varandra. Det är lätt att glömma bort att det var just därför – att vi såg efter varandra – som vi idag lever i en rätt bekväm tillvaro.