Fönster är mer än bara ett hål i väggen

Idag tar du för givet att det ska sitta ett glas i vartenda fönster. Du kan säkert inte ens erinra dig om ett endaste fönster som inte har haft en glasruta mellan brädorna. Så har varit fallet i nästan 2 000 år på många platser i världen. Fynd från Pompeji från 79 år efter Kristus avslöjar nämligen att det fanns fönsterglas redan på den tiden. Och det kan ju knappast vara så att mänskligheten sedan dess använt färre fönster och fönsterglas. 

Innan människan hade lyxen att kunna sätta in glas i sina fönster så var fönster bara hål i väggen. Fönstret, eller hålet, släppte in det solljus man behövde. Det släppte även in vind och frisk luft. Men det måste ju också ha blivit förbaskat kallt när temperaturen inte var av högsommarvärmekaliber. Det var därför man satte upp djurhudar som skydd, lite som gardiner, framför fönsterna. 

 

Så ser fönsterbranschen ut idag

Om fönster än idag bara hade varit ett hål i väggen hade det varit svårt att försörja sig på att sälja fönster, likt de gör på till exempel klarwindows.co.uk. Man hade fortfarande kunnat befinna sig i fönsterbranschen, men kanske fått ändra inriktning lite. 

Istället för att installera fönsterrutor och glas hade man kanske fått erbjuda tjänsten att slå ut ett fyrkantigt hål i väggen. För ett fönster måste man ju ha, oavsett om glas är uppfunnet eller ej. Annars blir det väldigt mörkt och dystert. 

Men nu har fönsterbranschen kommit längre än ett hål i väggen. Nu är det inte bara glas, det är glas och fönster i alla möjliga former och storlekar. Man måste ändå imponeras lite av människorna. Låt vara för att vi släpper ut massa giftigt avfall och skräpar ned miljön, men det där med fönster kan vi ändå. Det visar inte minst det här företaget: https://klarwindows.co.uk/double-glazed-windows