Attefallshus regler

Attefallshus regler, för den som går i byggtankar

Attefallshus regler, för den som går i byggtankar

Saker förändras ständigt och man kan få ökat eller minskat behov för olika ting. Till exempel kan man ha behov för mer eller mindre yta i hemmet. Under åren samlar man i regel på sig på sig mycket prylar och det är inte alltid det är sådant man vill göra sig av med, då uppstår behovet av mer förrådsutrymme.

Startar man ett företag eller börjar arbeta hemifrån underlättas arbetet om man har ett kontor där man kan samla alla sina dokument samt andra arbetsrelaterade saker som man inte vill vara uppe i då man inte arbetar. Det är också en fördel att kunna ha en bestämd plats där man kan sitta och arbeta i lugn och ro. Nyttjas alla rum i hemmet av familjemedlemmar så kan det även finnas ett behov för en plats där gäster kan sova när de kommer på besök. 

Alla dessa behov för utrymme kan uppfyllas med ett attefallshus. Ett attefallshus kan i de flesta fall uppföras utan bygglov på tomten i nära anslutning till bostadshuset (det krävs endast en anmälan till byggnadsnämnden och ett startbesked från dem).

Ett attefallshus kan byggas upp till 25 kvadratmeter om det ska användas som en komplementbyggnad (till skillnad från den maximalt tillåtna ytan på 15 kvadratmeter som gäller vid bygge av friggebod). Ska attefallshuset användas som åretruntbostad  eller fritidsboende så räknas det som komplementbostadshus och får därmed ha en yta på 30 kvadratmeter. 

Det kan skilja mellan olika kommuner och framförallt olika bostadsområden vilka regler som gäller. Det är som sagt vanligast att man kan uppföra ett attefallshus utan bygglov, men det finns vissa undantagsfall. Därför gör man klokast i att läsa på om vilka regler som generellt brukar gälla samt kolla med sin kommun vilka regler man måste följa i det specifika området där man bor. Mer information om vilka generella regler som gäller finner man hos hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/.